Generelle regler for hingstekåringen 2025
Generelle regler :
Hingste med en 4-leddet anerkendt afstamning på såvel fader- som moderlinie kan tilmeldes til DSP`s hingstekåring. Det påhviler ejeren selv at dokumentere afstamningen.
For hingste født efter 01.01.94 kræves DNA af såvel far som mor. Det kræves at en avlsgodkendt hingst er DNA bestemt og afstamningskontrolleret inden den må bedække.
Hingstene skal være testet fri for CA (Cerabellar Abiotrophy), inden deres avlsgodkendelse er gyldig.
Hingstene skal ligeledes testes for FFS (Warmblod Fragile Foal Syndrom) for at kende status.
Dog er følgende gældene:
Hingste, hvis mor og far er dansk certificeret fri for en eller flere af følgende gendefekter CA, FFS og Myotoni vil automatisk betragtes som fri for den/de lidelser begge forældre er dansk certificeret fri for. Der er derfor ikke krav om, disse hingste testes fri inden en kåring.
Prøven skal udtages af dyrlæge. Brug gerne blanketten, som findes her http://sportspony.dk/blanketter.aspx og medsendes hårprøven, så Blodtypelaboratoriet ikke er i tvivl om, hvilket der skal testes for.
Tilmelding 2025
Hingstene SKAL være testet inden fremstilling til kåring mht. DNA, afstamningskontrol, FFS og CA. Der gøres opmærksom på, at hingstene ikke har en gyldig avlsgodkendelse, samt kan komme på Hingstelisten før de er kontrolleret for ovenstående.
Hingste som fører Kantje’s Ronaldo blod skal ligeledes testes for Myotoni inden bedækningstilladelse er gyldig.
For hingste med aflagt stationsafprøvning i 2020 eller senere, kan dommerne på baggrund af hingstens resultater til stationsafprøvningen, vælge hvilken disciplin de ønsker at se hingsten i til færdigkåringen. Hvis hingsten har opnået over 800 point i begge discipliner, kan hingsteholderen selv bestemme, hvilken i disciplin hingsten stiller til færdigkåring.
Stilles hingsten i springdisciplinen, skal hingsten til endelig kåring vises i løsspring eller spring under rytter efter fremstillers valg. Vises den i løsspring, skal den efterfølgende bedømmes i gangarter sammen med hingstene, der er stilles i dressurdisciplinen. Vises den i spring under rytter, vil den blive bedømt i gangarter i forbindelse med dette
Der kan dispenseres fra rideafprøvning til færdigkåring, hvis det drejer sig om en ældre hingst med væsentlige sportslige resultater. Ansøgning om dispensation skal være avlsledelsen i hænde senest 14 dage før hingstekåringen. Dispensationsansøgningen bør dog fremsendes samtidig med anmeldelsen ti kåringen i forhold til udarbejdelse af katalog og tidsplan.
Hingste til kåring må bære bandager/gamacher på forbenene når de løsspringes.
Når de rides eller vises løse, er det tilladt at bære bandager på alle fire ben.
Hvis der foreligger resultater eller præmieringer på såvel ponyen som på forældrene, bedes dokumentation på dette vedlagt anmeldelsen.
De hingste som opnår 1-årig avlsgodkendelse skal møde til stationsafprøvning i september 2025.
Alle hingste, som stiller til kåring skal måles, medmindre de møder med DRF-måling for indeværende år eller er færdigmålt .
Ved evt. framelding indtil 7 dage før pga. sygdom tilbagebetales tilmeldingsgebyret minus et administrationsgebyr på 300,- kr. ved forevisning af dyrlægeerklæring.
Frameldes der inden for den sidste uge inden kåringen, refunderes tilmeldingsgebyret ikke.
Tilføjelse: KUN for 4-års hingste, som bliver fremstillet for første gang i DSP, som ikke har en afprøvning, der vil det være valgfrit, om hingsten skal vises løs eller den vises under rytter, som der tilstræbes.
Hingste som er kåret i DSP og tilmeldt DSP’s Hingsteliste for 2025 kan desuden tilmeldes præsentation på dagen, der er ingen tilmeldingsgebyr, men ønsker man boks, hvor man bestiller boksen inde under hingstekåring 2025 via Klubmodul.
Udskriv :
Propositioner
Testskema for CA og WFFS
Speakerseddel